Rapport medlemsfrukost tisdag 14.4

Postat i Aktuellt, Event, Kampanjer, Nyhetsbrev till medlemmar, Pressmeddelandeapril 27, 2015 av camilla

Medlemsfrukosten som lockade ett 15-tal medlemmar fokuserade på; destinationsutveckling , landskapets stödformer och EU-projekt.Lotta Berner Sjölund inledde morgonen med att berätta om vilka projekt som Visit Åland arbetar med just nu. Att utveckla turismen långsiktigt är en förutsättning för kunna marknadsföra destinationen, där Visit Åland är en naturlig part.

LR stödformer & ERUF/EFS-program

Därefter tog landskapets finansieringshandläggare Kenneth Åkergård vid som presenterade de olika stödformerna i form av ett investeringsstöd eller ett internationaliseringsstöd. Stödformernas principer kommer att revideras under hösten, vilket betyder att det finns möjlighetför företag och branschen att komma med förslag till förbättringar och justeringar. Kenneth berättade att det redan kommit in 5-10 nya definieringar på stödprinciperna.

Förutom stödformer presenterade Kenneth det nya ERUF- ESF programmet för 2014-2020, där ERUF (Europeiska Regionala UtvecklingsFonden) och ESF (Europeiska Social Fonden) är i ett och samma program. ERUF fokuserar på samverkan mellan flera företag och organisationer i ett projekt och ESF är utbildnings- och kompetenshöjning.Förutom dessa program finns även KAGG, Kustfiske och LAGG, Landsbygdsutveckling.Inom Landsbygdsutveckling ligger även LEADER projekten.

Den 21.4 godkände LR urvalskriterierna för programmet, se dessa HÄR. Ansökningsblanketter för programmet finns senast vecka 19 under näringsavdelningen på www.regeringen.ax Sista ansökningsdag är 29.5.

Läs hela Kenneths presentation HÄR  Vi uppmanar även att besöka www.startaeget.ax där det finns utförlig information om landskapets stödprinciper till näringslivet. Benämns på webbsidan som; LR stödformer.

Central Baltic Region

Ester Miiros som arbetar som koordinator för Central Baltic Region för Åland presenterade vad ett CB projekt innebär för region Åland, se hennes presentation HÄR. Ett ämne som diskuterades är bl.a.att Åland saknar ett utvecklings -och kompetenscenter för EU-medel (som bl.a.fördelar medel, koordinerar, anställer projektledare och bank) Nu ligger ansvaret allt för mycket på organisationer som har fullt upp med sin ordinarie verksamhet.

Åland borde bli mycket bättre på att ”plocka” hem EU-medel och ta vara på möjligheten att utveckla regionen inom olika områden.

Senare under dagen(14.4) kom resultatet efter första anmälningsrundan med deadline 9.2, där Åland hade med 16 ansökningar bland totalt 177 inlämnande projekt.Se resultat och information på [email protected]

För de projekt som inte kom med i första ansökningsrundan finns det möjlighet att fila på sin ansökan och söka på nytt till andra ansökningsrundan som är 24.8-23.10.

Visit Åland lämnade in sitt Bomarsundsprojekt i samarbete med både svenska och finska samarbetspartners men kom inte med i första ansökningsrundan och ser nu på möjligheten att söka på nytt i höst.