MATKA 2016-ett nytt samarbete och en lyckad skärgårdssatsning

Postat i Aktuellt, Event, Kampanjer, Nyhetsbrev till medlemmar, Pressmeddelandejanuari 27, 2016 av camilla

Visit Åland deltogIMG_0600 i Matka-mässan i Helsingfors tillsammans med åländska turistföretag 21-24 januari. Cirka 67 000 personer besökte mässan, varav ca 15 000 besökte mässan under fackdagarna torsdag och halva fredagen (personer från resebranschen). Nytt för i år var att Åland deltog tillsammans med stora delar av den finska skärgården. Syftet med vårt samarbete är att öka medvetenheten om Finlands skärgård i Finland och internationellt. Företagen som syntes i montern Åland var bland andra; Ålandhotels, Ålandsresor, Viking Line, Park hotell, Havsvidden, Smakbyn och Smart Park. Dessutom fanns åländska produkter till salu i vår gemensamma skärgårdsbutik.

-Samarbetet kring Matka-mässan med de övriga destinationerna i finska skärgården var lyckad. Den finska skärgården behöver samarbeta för att synas internationellt. Den stora montern Finska skärgården på tusen kvadratmeter väckte stor uppmärksamhet och vi fortsätter samarbetet genom Visit Finlands Maritim skärgård, säger Lotta Berner Sjölund, VD Visit Åland.

-Montern Åland var välbesökt av journalister, bloggare, TV och återförsäljare under branschdagarna. Michael Björklund från Smakbyn och Christian ”Borgå” Sveholm från Havsvidden serverade Ålandspannkaka med sviskonkräm och snömos under vår gemensamma midsommarfest på torsdagen, säger Annica Grönlund, PR ansvarig, Visit Åland.

-Matka veckan i Helsingfors inleddes redan på tisdagskvällen då en grupp gäster i resebranschen bjöds på mat och dryck från Åland tolkade av tre finska White Guide Chefs. Michael Björklund från Smakbyn och Christian ”Borgå” Sveholm från Havsvidden lagade en sex rätters avsmakningsmeny tillsammans med en av Finlands mest meriterade chefs, Pekka Terävä. Matte Ekholm, Stallhagens bryggmästare var kvällens konferensiär och berättade om dryckesvalet till maten som naturligtvis var lokalt från Åland. Alla var eniga om att det var ett lyckat sätt att presentera Ålands skafferi och matkultur och det talas om att fler middagar enligt denna modell skall göras i Finland och i Sverige, säger Bitte Islander, Marknadschef Havsvidden.

IMG_0631