Miljöcertifiering Green Key Åland & Blue Flag

gk2I början av 2014 gick startskottet för arbetet med miljömärkningen Green Key för turistanläggningar på Åland.Green Key är en internationell miljömärkning som finns i 52 länder med totalt 2400 anläggningar. Från och med 2015 är hela Norden representerat i och med att Norge och fasta Finland gick med under hösten 2014. Fördelningen inom Green Key 60% är hotell, 30% campingar och 10% övriga. (restauranger,mindre boendeformer) Läs mer om Green Key internationellt på www.green-key.org

Green Key på Åland är samarbete mellan Ålands Natur & Miljö, Åland Näringsliv och Visit Åland. Green Key Åland finansieras av PAF-medel enligt en tre årsplan.( 2016-2018)

I styr och jurygruppen för Green Key Åland sitter representanter från Ålands Näringsliv, Visit Åland, Ålands Landskapsregering, Sällskapet för miljöfostran i Finland, Högskolan på Åland (hospitality management) och Ålands Natur & Miljö.

Idag finns kriterier för boende; hotell, gästhem, camping och stugor , restaurang & café samt besöksmål.

På Åland är idag fyra boendeanläggningar och tre restauranger /caféer är miljöcertifierade. Fyra boendeanläggningar och två restauranger/caféer arbetar mot en certifiering.

Vad är fördelarna med att vara Green Key miljöcertifierad?

Det finns flera starka argument som gynnar både anläggningen och besökaren:

  • ett utbildningsverktyg för att driva en hållbar verksamhet
  • besparingar för anläggningen (främst vatten och el)
  • möjligheten att använda sig av miljömärkningen vid marknadsföring och PR.

www.natur.ax finns mer information, en handlingsguide för kriterier för Green Key Åland.

 

Blue Flag är ett miljöcertifieringsprogram för stränder och hamnar som internationellt drivs av icke statliga och icke vinstdrivande organisationen FEE (Foundation for Environmental Education). Blue Flag-programmet startade 1985 i Frankrike. Sedan 1987 har programmet varit tillgängligt i Europa och sedan 2001 har funnits tillgängligt för länder utanför Europa då Sydafrika anslöt sig till programmet. Idag är programmet globalt då 4271 verksamheter i 49 länder är certifierade.

Blue Flag främjar hållbar utveckling i hav och andra vattenområden. Programmet främjar beslut som stöttar utvecklingen för att uppnå hög standard inom vattenkvalitet, miljöledning, miljöutbildning och säkerhet. Under åren har Blue Flag utvecklats till en respekterad och välkänd miljömärkning som arbetar för att sammanföra turismsektorn och miljösektorn på en lokal, regional och nationell nivå.

Införandet av Blue Flag programmet påbörjade i slutet av 2016 med bildande av en styrgrupp.

I styrgruppen för Blue Flag sitter representanter från Visit Åland, Ålands Natur & Miljö, Folkhälsan, Näringsavdelningen vid LR, Östersjöfonden, Miljöbyrån/LR, Högskolan på Åland, MSF och ÅSS marinas, Ålands Utvecklings Ab och FEE Suomi.

Under våren 2017 kommer arbetet med Blue Flag programmet att startas upp där stränder och hamnar kan gå med och arbeta mot en certifiering.

 

 

Karin Rosenberg är anställd vid Ålands Natur & Miljö som projektledare för  Green Key och Blue Flag och driver arbetet med anläggningar hamnar och stränder.

Kontakta gärna Karin så hjälper hon dig att komma igång. karin@natur.ax tel.0457 344 9901.

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *