Turist-Åland har fått en julklapp

Postat i Aktuellt, Event, Kampanjer, Nyhetsbrev till medlemmar, Pressmeddelandedecember 18, 2013 av camilla

 

Lagom till julen fick Åland nio nya guider som auktoriserades av Finlands guideförbund r.f. lördagen den 14 december, 2013.

Auktorisationen utfördes av Seija Sorsavirta och Marja Vuori från Finlands guideförbund, samt av Ålands Guiders representanter Alexandra Rechetova och Gun Styrström. Maria Kaunismaa agerade som tolk och språkgranskare.

Vi hade också den oerhört stora glädjen och äran att hälsa Igor Demianenko, ryska federationens konsul på Åland, välkommen som gäst till vårt muntliga guideprov.

Ålands landskapsregering representerades av Dan Backman och Visit Åland av Gabriella Nordlund. En viktig person under hela bussturen var vår chaufför Johan Wester från Viking Line Buss.

De nyexaminerade guiderna representerar totalt tio olika språk: ryska, tyska, franska, danska, litauiska, ukrainska, färöiska, bulgariska, rumänska och finska.

De nya auktoriserade Ålandsguider är:

Berglund, Anelisse (tyska)

Erofeeva, Natalia (ryska)

Ivanova, Boryana (franska)

Jurgutyte, Estera (litauiska)

Kaisla Sundholm, Kirsi (finska)

Parker, Caroline (tyska)

Poulsen Englund, Maiken (danska)

Renvall, Merja (franska)

Tymoshenko, Tetiana (ryska)

Den av Ålands näringsliv arrangerade och av ESF finansierade ”Guideutbildningen för inflyttade på Åland” inleddes i februari 2013 med 16 deltagare varav 13 har avlagt kursinnehållet och nio har valt att auktorisera sig. Kursen avslutas i januari 2014. Visit Åland har ansvarat för kursens projektledning,

Syftet med denna utbildning har varit att möta efterfrågan från Ålands turismnäring i samband med satsningar på nya marknader och säsonger enligt Ålands Turismstrategi, att förmedla en bredare bild av Åland för omvärlden, men också att möta deltagarmålgruppens behov av integration i det åländska samhället, på arbetsmarknaden och inom turismnäringen på Åland.

Enligt Turismstrategins vision ska Åland vara ett kärt, välkomnande och driftigt örike som väcker längtan. Utbildningen har gett formell kompetens i form av guideauktorisering men även informell kompetens i värdskapet och turistnäringen på Åland.

Jag vill tacka alla kursdeltagare, föreläsare och alla som gjort det möjligt att Åland nu kan erbjuda guidningar på ett antal fler språk än tidigare!

Riitta-Lea Värelä
projektledare