Dags att planera inför Tall Ships Races 2021

Postat i Aktuellt, Kampanjeroktober 8, 2019 av josefin

Nu är det dags för alla som är intresserade av att medverka när Tall Ships Races hålls den 22–25 juli 2021 att börja planera vad man vill göra.
– Vi i arrangörsgruppen kan erbjuda en plats att ordna aktiviteter på och en publik på flera tusen personer, säger projektledaren Mari Rosenqvist. 

Ett hundratal fartyg, omkring 3000 besättningsmedlemmar, tillresta besökare och intresserade ålänningar fyller Mariehamn när Tall Ships Races ordnas om knappt två år. Mari Rosenqvist är projektledare för evenemanget och hon ser en riktig folkfest framför sig.
– Det blir folkvimmel i västra hamnen, fullt med folk som äter, dricker, provar på och lär sig nya saker, barn och vuxna som deltar i olika aktiviteter, sång och musikuppträdanden och mycket mer, säger hon.

Mycket mat behövs
Arrangörsgruppens uppgift är att se till att grundservice som till exempel skyltning, toaletter, vatten och ordningsvakter finns på plats. När det gäller underhållning, aktiviteter och servering är det upp till ålänningarna att gnugga sina geniknölar.
– Det kommer till exempel att behövas jättemycket mat och dryck och den som vill ha en matförsäljning kan börja planera nu. Då hinner man öva på att göra många portioner snabbt, till exempel på Lilla julmarknaden, Åland Grönskar och Skördefesten, och man hinner förfina sin produkt och kontakta producenter för att beställa rätt mängd råvara så man inte står där sen med en plan på att sälja massvis med grönkålsburgare och ingen åländsk grönkål att tillgå, säger Mari Rosenqvist. 

Logiförfrågningar har redan kommit
Trycket ökar på logianläggningarna och förfrågningar har redan börjat komma in från gäster som reser till Mariehamn i samband med Tall Ships Races.
– Det är viktigt att ta fram priser i god tid. Och finns det någon möjlighet för företagen att utöka sin kapacitet på något sätt? Kan man kanske sätta upp några glampingtält vid sin stugby för att kunna ta emot några personer extra? Sådant kan man börja fundera på, säger Mari Rosenqvist.

Ta plats i strålkastarljuset
Förutom mat och dryck kan ålänningarna delta med olika aktiviteter och program. Kanske finns det körer som vill uppträda, föreningar som vill visa upp sig eller lära ut något eller hantverkare som vill sälja souvenirer? 

– Det är fartygen som är rockstjärnorna på Tall Ships Races scen, men sen är det upp till ålänningarna att också ta sina platser i strålkastarljuset. 

Den som har en idé om att medverka under Tall Ships Races och vill bolla tankarna med Mari Rosenqvist är välkommen att skicka ett mail till [email protected].

Bilderna i den här artikeln har tagits av ålänningen Henrik Nygård.