Resemässan Matka 2020

Postat i Aktuellt, Event, Kampanjer, Nyhetsbrev till medlemmar, Pressmeddelandefebruari 7, 2020 av emmakardell

Under onsdagen 15.1. ordnades Matka workshop Day (PRO) som är det viktigaste evenemanget för resetjänster i Norden och besöktes av 728 köpare och säljare. Från Visit Åland var PR & marknadskommunikatören och personal från turistinformation på plats och träffade både gamla och nya återförsäljare och media.  Även Ålandhotels och Arkipelag deltog i workshopen.

På torsdag 16.1 höll Matka Business Forum, mötesplats för professionella, öppet med ett 80-tal utställare från när och fjärran. På Business Forum hittade man bl.a. tjänster och produkter för affärs-, mötes- och konferensresor. Åland Convention Bureau passade på att träffa flera företag som är verksamma inom mötesindustrin. Parallellt pågick branschdagen i mässhallarna, och i Ålands monter fick besökarna en solig hälsning från Åland i form av äppel från Grannas.

Fredag till söndag var mässan öppen för allmänheten. Åland hade nästan 100 kvadratmeter av en 1000 kvadratmeters monter med namnet #Finlands Skärgård som är ett samarbete mellan 12 destinationer från Björneborg till Salo. Montertemat för #Finlands skärgård var ”Med glädje till skärgården”.

Från Åland deltog på plats förutom Visit Åland även Viking Line, Ålandhotels, Ålandsresor, Arkipelag och Park Alandia Hotell. Brändö och Kumlinge kommuns samt Mariehamns stad, Ålands Sjöfartsmuseum & Pommerns, Smart Park/Leklandets, Skördefesten/Åland Grönskars, Shipland.ax och Ålands Golfklubbs broschyrer delades ut.

I hållbarhetens tecken och för de mindre besökarna fanns det en sandlåda i montern med Plastos I´m Green-seriens leksaker gjorda av sockerrör.

Orkla Suomi har tillsammans med Visit Åland skapat konceptet ”Saariston kasvatit” – Skärgårdsursprung” för att kommunicera Åland i projektet MatÅland 2021 som en matdestination med en unik miljö samt produkter av hög kvalitet och god smak.

Under mässan delades 10 000 chipspåsar ut för att locka besökare till sajten  www.skärgårdsursprung.ax för att läsa om åländsk mat samt tävla om en resa till Åland. Ett av projektets mål är att tydligare föra fram det åländska ursprunget, vår unika skärgård och våra förutsättningar för att bedriva en hållbar livsmedelsproduktion. ”Vår strävan är att varje Ålandsresa också är en smakresa”, säger Tiina Björklund, tidigare projektledare för MatÅland.

I monterns butik representerades Åland av Amalias Limonad och Mercedes praliner, Airis gårdsbageris svartbröd, Öfvergårds sortspecifika muster, Smakbyns chokladkakor och ”gör det självknäcke samt Turism- och cykelkartan från Strax Kommunikation.

Miljömedvetenheten gör att fler och fler väljer resmål i sin närhet. Ett större intresse för att resa kollektivt noterades. För att tydliggöra hur Ålands- och Åbolands skärgård hänger ihop och beskriva hur man rör sig på den åländska sidan användes det mycket uppskattade materialet Ålands ringväg. 

Även säljbladet Vandra och cykla på Åland” tilltalar den miljömedvetna resenären och mottogs med stort intresse. 

Under mässan höll Martti Tulenheimo från Cykelförbundet ett föredrag om att cykla på Åland baserat på familjens erfarenheter från de senaste fyra årens cykelsemester på Åland. Tulenheimo återkommer även denna sommar.

”Ålands besättning på Matka 2020 har med glädje och genuint intresse gjort en strålande insats för bevara och stärka Ålands position på marknaden som ett attraktivt resmål för det hållbara resandet”, säger Tiina Thörnroos, projektkoordinator för Ålands deltagande i Matka 2020.