Nya sätt att jobba för Visit Åland i spåren av pandemin

Postat i Aktuellt, Kampanjerjuni 18, 2020 av camilla

I takt med att restriktionerna kring resandet har lättat under senvåren och försommaren har arbetet med att marknadsföra destinationen Åland intensifierats. Från och med självstyrelsedagen den 9 juni och under större delen av juni har en omfattande destinationskampanj genomförts mot fastlandet för att locka resenärer att besöka Åland under sommaren. 

Signaler från den åländska turismbranschen tyder på att intresset för Åland också har ökat, inte minst i samband med att rederierna Viking Line och Tallink Silja satsar stort på kryssningsanlöp direkt från Helsingfors till Mariehamn. Även Ålands landskapsregerings satsning på rabatterade avgifter på utvalda avgångar i skärgårdstrafikens turlistor har haft en positiv inverkan.

Smittorisken påverkar arbetssättet
Smittspridningen i det åländska samhället är i nuläget relativt långsam men Visit Åland har ändå valt att utöka sin service utanför kontorsutrymmena, både för att skydda de besökande gästerna men även personalen. Den utökade servicen utanför kontorsutrymmena innebär bland annat:

  • flera cyklande turistinformatörer den här sommaren
  • en rödmålad informationsbod byggs för närvarande utanför den ordinarie turistinformationen. Boden är under juli bemannad måndag-lördag kl. 9-17 och söndag kl. 11-16. 

Turistinformationen på Storagatan 8 i Mariehamn byggs om under juni månad. Grundtanken var att renoveringen skulle ha inletts tidigare, men på grund av situationen kring covid-19 sköts de planerade arbetena fram. Så snart renoveringen är klar och läget åter känns tryggt öppnar den ordinarie turistinformationen på nytt.

Digital service allt viktigare
Den digitala servicen ökar stadigt och många frågor kommer idag in per e-post, via hemsidans chattfunktion eller Facebooks meddelandeverktyg. Många potentiella besökare väljer också fortfarande att ringa med sitt ärende. Antalet digitala kontakter till turistinformationen i maj/juni 2020 överträffar antalet kontakter föregående år.

Löpande information om Visit Ålands arbetssätt finns på medlemssidan www.visitaland.org