Nyhetssvep midsommarveckan

Postat i Aktuellt, Kampanjerjuni 18, 2020 av Björn

I pandemins spår händer det just nu mycket då samhället gradvis öppnar upp igen. Visit Åland har försökt sammanfatta några av de nyheter som kommit under veckan, där det finns en klar koppling till den åländska turismen.

Nya rutter trafikerar Mariehamn
Tallink Silja gör specialkryssningar till Mariehamn under sex lördagar i sommar. Fartyget Baltic Queen anländer till Mariehamn på lördag morgon klockan 9 och lämnar åter hamnen klockan 18 på eftermiddagen, vilket ger fartygets passagerare (från både fastlandet och Estland) en hel dag på Åland. Under veckan meddelade Viking Line att de kommer att inleda kryssningar från Helsingfors till Mariehamn från och med den 1 juli. Kryssningarna går tre dagar per vecka och passagerarna får en hel dag (kl. 8-16) på plats på Åland under tisdagar, torsdagar och lördagar.

Eckerölinjen återupptar trafiken
Under onsdagen meddelade Eckerölinjen att de återupptar trafiken mellan Berghamn och Grisslehamn fredagen den 26 juni. Fartyget har legat stilla i hamn sedan den 16 mars då samhället vidtog en rad restriktioner som en följd av covid-19.

400 dagar kvar till Tall Ships Races Mariehamn
Under onsdagseftermiddagen höll arrangörsgruppen bakom Tall Ships Races Mariehamn ett presstillfälle vid Pommern i västra hamnen för att uppmärksamma att det nu bara är lite över ett år kvar till det stora evenemanget i Mariehamn. På plats inleddes samarbetet med Ålands Simförening som under det dryga året fram till evenemanget i Mariehamn arrangerar en tävling där deltagarna kan simma sträckorna som genomförs under Tall Ships Races 2021.

Lättare restriktioner för restauranger och evenemang
Under onsdagen meddelade riksregeringen att utomhusevenemang nu kan ordnas med mera än 500 deltagare under förutsättning att deltagarna kan delas in i sektioner. Dessutom får restauranger öppna upp ytterligare, bland annat genom att alkohol får serveras till klockan 01. Om utvecklingen fortsätter vara gynnsam kan det inom kort komma ytterligare lättnader, exempelvis så att även inomhusevenemang för över 500 personer tillåts.

Verifikation till Viking Line för hantering och förebyggande av infektionsrisker
Under torsdagen meddelade Viking Line att de som första rederi i världen har verifierats i hanteringen och förebyggandet av infektionsrisker, inklusive covid-19. Verifieringen gäller för samtliga fartyg i Viking Lines flotta och även för sex hamnterminaler. Mera om den nyheten här: https://alandsradio.ax/nyheter/viking-line-forsta-varlden-verifikation-covid-19-hantering

Svenska UD lättar delvis reserestriktioner
Under onsdagen meddelade svenska utrikesdepartementet UD kommer därför att från och med den 30 juni att häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. För övriga länder inom EU, EES och Schengen kvarstår avrådan till och med den 15 juli, vilket alltså även omfattar resor till Åland/Finland.

Dags för sommarens restaurangdagar
Veckan efter midsommar är det åter dags för restaurangdagarna, där besökare på restauranger kan äta en tvårättersmeny för 25 euro. Mera information om deltagande restauranger och menyer på https://www.facebook.com/Restaurangdagarna/

Visit Ålands kommunikation för tillfället
Åland syns just nu i digitala kampanjer och media, i dagstidningar, artiklar, radio m.m. I år segmenteras marknadsföringen ytterligare och fokus ligger på finländare utanför riskgrupperna som bland annat söker en aktiv semester utomhus. Vi uppdaterar kontinuerligt med mer information men just nu ligger fokus på att nå våra potentiella besökare i sommar. 

Vänligen notera, att Visit Åland i alla sin marknadsföring uppmanar våra besökare att värna om allas vår hälsa och att inte resa om man känner sig sjuk. Visit Åland har också lagt mera resurser än tidigare år på att informera våra besökare om hygienrutiner. Mera information om pågående kommunikation hittar du här: https://www.visitaland.org/kommunikation/

En riktigt glad midsommar tillönskas alla läsare!