Företag kan ansöka om andra omgången av kostnadsstöd

Postat i Aktuellt, Event, Kampanjer, Nyhetsbrev till medlemmar, Pressmeddelandedecember 14, 2020 av alexandragrahn

Statskontoret börjar behandla ansökningar den 21 december 2020.

Läs mer hur man kan ansöka om stödet på Statskontorets hemsida

Lista på vanliga frågor och svar gällande andra omgången kostnadsstöd till företag.

Syftet med kostnadsstödet är att hjälpa företagen att klara sig i den svåra ekonomiska situationen till följd av coronapandemin. Stödet ersätter företagets fasta kostnader som är svåra att anpassa och lönekostnaderna, men däremot ersätter det inte minskad omsättning. 

Den första ansökningsomgången avslutades 31 augusti 2020.

Statskontoret har från och med den 21 december 2020 öppnat ansökan för den andra omgången av det allmänna kostnadsstödet. Kostnadsstödet är avsett för företag vars omsättning har minskat med mer än 30% på grund av pandemin för perioden juni-oktober 2020 jämfört med referensperioden 2019.

Om företaget grundades den 1 maj 2019 eller senare är referensperioden från 1 januari till 29 februari 2020. Det sektorer som omfattas av stödet regleras i lagstiftningen och finns listade på Statskontorets hemsida

Om företagets sektor inte faller inom ramen för stödet  kan företaget ansöka om kostnadsstöd om dess omsättning har minskat med mer än 30% på grund av korona i juni-oktober 2020 jämfört med samma tidsperiod 2019. Företaget skall visa särskilt allvarliga skäl för att bevisa att minskningen av omsättning har skett på grund av korona. Till exempel kan en begränsning eller myndighetsbeslut som har gjort det svårt att bedriva ett företag betraktas som en särskilt allvarlig anledning.