Tre nya Green key-certifieringar på Åland

Postat i Aktuellt, Kampanjer, Pressmeddelandedecember 21, 2020 av camilla

Mormors Gröna Hus, hotell och restaurang Gullvivan och Havsvidden har blivit Green Key-certifierade. Nu har Åland 26 Green Key-certifierade verksamheter.

Intresset för Green Key och hållbarhetsarbete fortsätter att öka. Totalt fick Åland 7 nya Green Key-certifierade verksamheter under 2020. Många företag har prioriterat hållbara val trots att det varit ett utmanande år.

– Man ser att hållbarhetsarbetet sitter i ryggraden hos verksamheter som varit certifierade i några år, säger Emma Lundberg på Visit Åland som är programansvarig för Green Key på Åland.

Föregångare på lokalproducerat

Certifieringen innebär bland annat att man ser över och minskar sin energi- och vattenförbrukning samt satsar på avfallsminimering och sortering av avfallet. Att använda lokalproducerade och ekologiska livsmedel och råvaror är också en del av kriterierna.

– Internationellt sett är våra åländska verksamheter bland föregångarna på att använda lokalproducerade livsmedel och drycker. Vi har ett så otroligt fint utbud av det här på Åland, säger Emma Lundberg.

Nycertifierade restaurangen Mormors Gröna Hus i Lemland strävar efter att använda så mycket närproducerade råvaror som möjligt.

– Det känns bra att kunna berätta för våra gäster från vilken gård grönsakerna eller köttet kommer, säger Matz Olsson som driver Mormors Gröna Hus tillsammans med Malin Olsson.

Att bli Green Key-certifierade kändes naturligt för dem. Ända sedan starten för snart fyra år sedan har de gjort hållbara val inom verksamheten.

– För oss är det viktigt att jobba så naturnära som möjligt, säger Matz Olsson.

 

 

 

 

 

 

 

Detta är Green Key  Green Key är den internationellt ledande hållbarhetscertifieringen inom turism- och fritidsbranschen. För att bli certifierad måste verksamheten uppfylla kriterier inom olika områden, såsom energi- och vattenförbrukning, städning, livsmedel, miljöledning och personalmedverkan. Green Key-certifierade verksamheter måste ständigt förbättra sitt hållbarhetsarbete, bland annat genom att årligen sätta upp nya miljömål. Totalt är över 3 200 verksamheter i 65 länder runtom i världen Green Key-certifierade.

Hållbar besöksdestination Att fler anläggningar väljer att bli Green Key-certifierade är en viktig del i det långsiktiga arbetet för att göra Åland till en attraktiv och hållbar besöksdestination.

För mer information vänligen kontakta:

Emma Lundberg, programansvarig, Visit Åland, 

[email protected], tel. +358 457 344 9901