Svar på frågor med anledning av beslutet om tilläggsfinansiering den 8 mars 2021

Postat i Aktuellt, Event, Kampanjer, Nyhetsbrev till medlemmar, Pressmeddelandemars 9, 2021 av josefin

Tack för frågor och intresset för Visit Ålands verksamhet och kommande marknadsföringsarbete 2021!

Redan budgeterade medel är planerade att skapa synlighet för Åland. Nya medel kommer användas oavkortat till ytterligare medial synlighet. Ju mera vi investerar, desto mera syns Åland.

I år är Ålands främsta upptagningsområden – våra närmarknader – hårt konkurrensutsatta. T.ex. resebyråer som Aurinkomatkat (Finnair) riktar sin verksamhet inrikes, stora städer som Åbo riktar om sina budgetar och aktiviteter mot finländare och i Sverige marknadsför Visit Sweden första gången någonsin hemester mot svenskar.

Utöver detta har våra priser för media en betydelse. Under 2021 är köpt synlighet dessvärre klart dyrare än 2020. En bidragande faktor på finska sidan är säkert kommande kommunalval, men också att hoppet om vaccinering lett till en förväntan om ökat inrikesresande jämfört med föregående år. I det stora hela är Ålands marknadsföringsbudget inte heller särskilt stor då vi ser till våra konkurrenters marknadsföringsmuskler.

2020 investerades majoriteten av Visit Ålands medel för köpt synlighet mot den finska marknaden – därav det stora genomslaget i medial synlighet förra året. I år är vår förhoppning stor att från och med i sommar och därefter även locka svenskar till Åland. Detta sagt är fastlandet vårt säkraste kort, varpå fokus fortsättningsvis kommer ligga på den finska marknaden.

Det fanns en övergripande plan på vilken synlighet vi kunde skapa på basen av den budget som låg till grund för ansökan om tilläggsmedel. Nu då beslutet är taget och vi känner till nivån på investeringen kan vi detaljplanera aktiviteterna. Bl.a. kommer det läggas stort fokus på press, media och influencers och PR-aktiviteter. Följ gärna med visitaland.org/kommunikation där vi publicerar det arbetet som gjorts och resultatet av arbetet.

Angående olika marknader har Finland och Sverige i alla år varit prioriterade marknader i Ålands turismstrategi, och i dessa länder uttryckligen närregionerna. Endast en bråkdel av medlen har använts utanför dessa marknader.

Visit Åland är dess medlemmars förening och allt vi gör skall direkt gynna den åländska turismen och skapa bättre förutsättningar för att verka i branschen. Vår målsättning 2021 är att i samarbete med branschen göra ett ännu bättre jobb än förra året.

/Lotta Berner Sjölund, vd

 

Följ gärna med visitaland.org/kommunikation där vi kontinuerligt publicerar det arbetet som gjorts och resultatet av arbetet 2020 samt 2021.