Pressmeddelande: Sandkake-FM avgörs på lördag 10 juli

Postat i Aktuellt, Event, Kampanjer, Nyhetsbrev till medlemmar, Pressmeddelandejuli 9, 2021 av josefin

Pressmeddelande:

Visit Ålands partnernätverk Barnens Åland ordnar i år Sandkake-FM. Tävlingen startade 12 maj och finalen hålls nu på lördag den 10 juli kl. 10.00 – 14.00 i samband med eventet Barnens helg på Käringsund Resort i Eckerö. 

Alla bosatta i Finland har varit välkomna att ta sig an utmaningen. Kriteriet var att en deltagare är under 18 år.

– Vi ville ordna en rolig tävling 100-årsfirandet till ära och uppmuntra alla familjer att spendera mera tid tillsammans. De tre familjer som gått till final kommer nu till Åland för att under eventet Barnens helg bygga en sandkaka på stranden i Käringsund i Eckerö”, säger Visit Ålands verkställande direktör Lotta Berner Sjölund.

Publiken har röstat fram sina favoriter från de tre semifinalerna i Åbo, Tammerfors och Helsingfors. Finalisterna valdes bland åtta semifinalister genom en öppen publikomröstning på webben. Mer än 3000 röster kom in.

– Förutom konstnärligt utseende bedöms sandkakorna enligt hur läckra och roliga de ser ut.” säger Berner Sjölund. 

Från Helsingfors kvalificerade sig en havsinspirerad snäckdröm, som familjen Uittamo-Kurkivuori skapade. I semifinalen i Tammerfors fick en läcker kaka med namnet Sommarljus flest röster. Den var gjord av Marjaana Hugo och Romeo Kokki från Jyväskylä. Från Åbo tog sig Pia, Noel och Edla till finalen med sitt verk Paradiset.

– Det var hög nivå på semifinalerna och konkurrensen om finalplatserna var hård. Verken som är gjorda av barn tillsammans med sina föräldrar har glatt besökare i tre olika köpcentrum. Vi hoppas att de ska inspirera familjer att tillbringa mera tid tillsammans genom att baka sandkakor på stränder och i sandlådor, säger Lotta Berner Sjölund på Visit Åland.

De finalklara familjerna tog emot budskapet om sin finalplats med jubel.

– I vår familj blev glädjen stor när barnen hörde att vi kan se fram emot en båtresa till Åland med Viking Line, säger Pia från Åbo och skrattar.

För familjen Uittamo-Kurkivuori blir resan unik också för att de inte har besökt Åland tidigare.

– Idén om att delta kom från vår dotter, som såg tidningsreklam om tävlingen. Hon utformade kakan till den första tävlingen själv och propsade på att vi föräldrar skulle ta en bild. Nu kommer hela familjen att delta, som vi gjorde i semifinalen, och vi har blivit allt mer taggade under resans gång, berättar Johanna Uittamo.

Marjaana Kokkis familj i Jyväskylä ser också fram emot resan med entusiasm.

– Vi vill tacka alla som har röstat på oss och just nu designar vi redan ett nytt verk för finalen, avslöjar Marjaana.

Sandkake-FM arrangeras för att hedra Ålands 100-årsjubileum och finalen går av stapeln den 10 juli kl. 10–14 på Käringsund Resorts strand. Den vinnande familjen får ett presentkort på 1 000 euro för en resa till Åland.

 

Mer information:

Visit Åland
Marketing Manager Josefin Hagman, tfn 018-24000, e-post: marketing@visitaland.com

OSG Viestintä
Toni Perez, tfn 0400 630 063, e-post: [email protected]