Blue Flag

Åland fick sina fem första Blue Flag-certifierade gästhamnar till säsongen 2020. Blue Flag är en internationell hållbarhetscertifiering – och en av de största i sitt slag. De fem åländska hamnarna är de enda Blue Flag-hamnarna i Finland.

De åländska gästhamnar som beviljats Blue Flag för sommaren 2020 är Glada Laxens Gästhamn, Karlby Gästhamn, Kastelholms Gästhamn, Käringsunds Gästhamn och MSF Gästhamn. För att få hissa den blåa flaggan måste gästhamnarna uppfylla kriterier inom miljöledning, miljöinformation, säkerhet och service samt vattenkvalitet. Dessutom ska deras ansökan om certifiering godkännas av både en lokal och en internationell jury. I den internationella juryn ingår exempelvis representanter för FN:s miljöprogram, UNESCO och World Tourism Organization. Totalt är över 4500 gästhamnar, stränder och båtar certifierade i nästan 50 länder världen över.


Du kan läsa mer om Blue Flag-programmet på deras internationella hemsida. Blue Flag är en systercertifiering till Green Key, som är en hållbarhetscertifiering för restauranger, caféer, logianläggningar och besöksanläggningar.

 

Blue Flag Åland finns även på Facebook.